З початку 2021 року в Україні зафіксували 7 спалахів гострої кишкової інфекції, повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.
Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Найчастіше збудники знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь 5 правил:
- підтримуйте чистоту;
- відокремлюйте сиру їжу від готової;
- ретельно готуйте їжу;
- зберігайте їжу за безпечної температури;
- використовуйте безпечну воду та свіжі продукти.